Reis 2004

20 september

 • Toegekomen en al. Het eerste wat opvalt als je van het vliegtuig stapt in tokyo is de afschuwelijke hitte. 30 graden. Vervolgens mag je gaan aanschuiven in de rijen wachtenden voor de controle van paspoorten en visa. Wat dadelijk ook opvalt (en dat heb ik constant de dagen hierna mogen opmerken) is dat voor soms de stomste dingen mensen aan het werk gesteld worden. Aan het begin van de rij (netjes afgebakend door lintjes) staat iemand om jou naar het begin van de rij te leiden terwijl dat eigenlijk voor zich spreekt. Allemaal uiterst beleefd natuurlijk. Behalve de beambten die de zoveelste gaijin zien passeren voor die dag.
 • Vervolgens een uur of zes gewacht op mijn volgende binnenlandse vlucht. Wegens de immense vermoeidheid (tegen dan al meer dan twee dagen niet geslapen) en de drukkende hitte was dat niet direct een pretje. Maar het laat natuurlijk wel toe om een eerste kennismaking te plegen. Nog een van de dingen is dat er afgebakende zones (stel je daar een 3-tal vierkante meter voor) zijn waar en in publiek mag roken. Daarbuiten absoluut verboden.
 • Finaal toch in Fukuoka geraakt (binnenlandse vlucht van 1.5 uur, 't was ondertussen 22h) en mijn schatje na een maand in de armen mogen sluiten. Daarna zeer goed en hartelijk verwelkomd door de familie (papa en mama). Dat betekent: overvloedig veel eten en papa wilde mij direct al zijn sakes laten proeven. De max! Daarna mogen genieten van een japans bad (eerst douchen en daarna in het gloeiend hete water wat proper moet blijven). Daarna zonder probleem in slaap geraakt ondanks jetlag (waar ik geen last van had want tegen dan al 3 dagen niet meer echt geslapen).

21 september

 • Naar Fukuoka city geweest en wat rondgelopen en misbruik gemaakt van de talrijke kraampjes in de supermarkt waar ze speciaal japans eten verkopen. Lees, de helft van het eten uitgeprobeerd. ;) Massa's geregend maar daar heb je niet veel last van omdat vanzodra je uit de regen bent het binnen de kortste keren terug opgedroogd is wegens de grote warmte.
 • Vervolgens naar het hoogste verdiep van een hotel geweest dat vlak naast de fameuze baseball arena van Fukuoka staat. Vandaar heb je een prachtig zicht op de stad. Op dat moment was er nogal wat bewolking en regen en je kon mooi zien hoe de stad plat tot aan de bergen loopt waar het allemaal netjes ophoudt. Je ziet dan ook de wolken tegen de bergen opkruipen. Prachtig!
 • Er was staking van alles rond de Fukuoka dome (baseball arena) omdat een van de acht grote clubs dreigt er een punt achter te zetten. Al die acht clubs spelen constant tegen mekaar en als een ermee stopt dreigt het baseball van japan naar de verdoemenis te gaan. Baseball is razend populair in japan maar slechts een paar steden hebben het geld om een groot stadium annex club te kunnen betalen.
 • 's Avonds zeer vriendelijke onthaald door de grootmoeder en tante. Zeer aangename mensen. Massa's sashimi (rauwe vis annex sausjes met wasabi) gegeten. Tot ik bijna ontplofte en nog wilden ze mij volstouwen.

22 september

 • Dazaifu bezocht. Dazaifu is een klein stadje just naast fukuoka waar nog de fundamenten van een oud 8ste eeuws tempelcomplex ligt dat eeuwen het bestuurscentrum van Kyushu was. Er zijn daarna nog massa's tempels gebouwd. De belangrijkste, de Tenman-gu hebben we bezocht en blijkt gewijd te zijn aan de god van de kennis. Vandaar de dichte drommen studenten die die tempel bezoeken. [foto's] Ook een echte katana (japans voor zwaard) in mijn handen gehad. Die dingen zijn verdomd zwaar. Er was ook een tentoonstelling over samurai Sakamoto maar daar was ik (terecht zoals later bleek) niet geinteresseerd in. Sakamoto blijkt namelijk verantwoordelijk voor de vereniging van het oude japan met de westerse invloeden (bekend als de Meiji restoratie).
 • Vervolgens naar het platteland (ligt letterlijk vlak naast de stad) getrokken waar ami's grootmoeder geboren is en nog een leuk straatje ergens in de middle of nowhere bezocht waar wat kleine winkeltjes met vanalles en nog wat staan. Ook nog een klein tempeltje bezocht met een prachtig uitzicht op de bergen rondom (nog prachtiger dan normaal al het geval).

23 september

 • Vandaag een iets drukkere dag gehad. Het genoegen gehad om jury te spelen voor een tachtig-tal piano-leerlingetjes hier van de school. Razend vermoeiend. Er werd ook nog van mij verwacht dat ik voor iedereen een beetje advies gaf. Een ware beproeving van mijn fantasie.

24 september

 • De fameuze ramen (ramen zijn de fameuze japanse noedels) kraampjes bezocht aan "canal-shitty". Nog geen ramen gegeten maar dat zal niet zo lang meer duren. Naar het schijnt serveren ze hier de beste ramen van Japan. Massa's volk natuurlijk en veel aanschuiven. In de buurt zijn ook een aantal fameuze hotels. Fameus omdat alle koppeltjes hier naartoe komen die een nachtje zonder gestoord te worden door de familie hier komen doorbrengen.

25 september

 • Een taifoon is momenteel bezig recht op ons af aan het komen. Er wordt wel voorspeld dat ze maar 120 km/h zal halen tegen dat ze hier is maar dat is toch wel netjes de derde of vierde taifoon die hier efkes goeiendag komt zeggen. Spannend. 't Is de eerste taifoon die ik mee zal maken. Maar dat is allemaal maar voor over 4 dagen.
 • Vandaag ook naar een tweedehands winkeltje (zei ik winkeltje? winkel! Maar in vergelijking met de meeste shoppingcenters hier lijkt het maar klein natuurlijk) van boeken geweest. Gezien ik geen woordenboeken vond maar eens gezocht naar Moesasji van Yoshikawa. Als je de chinese karakters van de auteur in kwestie kent kun je verbazend snel zoeken zo blijkt. Veel sneller dan wij met onze Romaji kunnen.

26 september

 • Het taifoon nieuws zal een beetje overheersen de komende dagen. 't Is effectief de vierde (correctie: de achtste) taifoon van het seizoen en blijkbaar is zoiets niet echt gewoon. Blijkbaar slaan de tropische cyclonen over gans de wereld een beetje op hol. Tegen dat hij hier is zal hij windsnelheden van 120 km/h en windstoten tot 150 km/h halen.
 • Iemand vroeg mij onlangs of de huizen hier nog in hout of in steen gebouwd werden. Ik had toen gezegd dat ze in steen werden gebouwd. Blijbaar ben ik mis. Ze worden in hout gebouwd. De stenen die ik gezien had waren maar facade steentjes.
 • De taifoon lijkt te verzwakken en te vertragen dus vermoedelijk wordt het niet meer als wat wind en veel regen.
 • Vandaag naar de moo-moo-farm geweest. Die ligt in de bergen dus fantastische vergezichten tussen alle bergen rond fukuoka en ook prachtige gezichten op fukuoka. De moo-moo-farm is een boerderij met koeien en schapen. Iets wat voor japanners nogal zeldzaam is gezien de beperking op grond. Je moet dan ook toegang betalen. We hebben het cursusje rond boter maken gevolgd. Daarvoor moet een mens blijkbaar naar japan komen ;). Was zeer plezant en het geheel ligt nogal schilderachtig tegen de bergen aangevlijd. Daarna wat dieper de bergen ingegaan en gegeten in een onooglijk klein restaurantje langs de kant van de weg. Daar hebben we zomaar langs de (vrij drukke) baan een stel wilde zwijnen zien grazen.
 • Nog zo'n voorbeeld van kwistig gebruik van mankracht: daarjust naar een bakkerij geweest waar een parkeerplaatsje voor 8 auto's was. Daar staat dan automatisch iemand om de mensen die de parkeerplaats oprijden de juiste richting uit te helpen.

27 september

 • De taifu blijft on track en begint ondertussen vodden te maken op okinawa maar em is natuurlijk niet te vergelijken met het geraas dat daarstraks over florida gedonderd is. Het blijft hier natuurlijk wel gezellig heet. Minima van 22 graden en maxima rond de 30.
 • Ik heb voorlopig nog niet op een futon geslapen maar dat zal niet lang meer duren. De familie waar ik bij verblijf slaapt in elk geval op een gewoon bed. Maar bij grootmoeder mag ik op de futon komen slapen een dees.
 • Naar het schijnt is het al koud aan het worden in Tokyo. Volop herfst en zo. Wij hebben daar nog niets van gemerkt. 'k Ben vandaag alleen wat gaan wandelen in de buurt terwijl het hevig aan het regenen was. Wel het voelt aan als een stevige zomerdag bij ons en dan nog volop vochtig.
 • Vanmiddag gaan eten in een restaurant waar je kunt eten aan een tafel (dan wel een voor een stuk of 40 mensen) waar in het midden de vissen rondzwemmen die vervolgens keurig in brokjes gesneden worden om aan jou opgediend te worden. Ook de fameuze blowfish zat daar maar ik heb niet echt gedurfd om die te vragen ondanks het feit dat mijn schoonfamilie is spe blijkbaar niets anders wil dan mij zoveel mogelijk dingen en ervaringen in de mond te duwen wat het ook mag kosten. 't Zal voor een andere keer zijn. Voor zij die niet weten wat ik met die blowfish bedoel: dat is een vis die zeer giftig is en zelfs dodelijk voor een mens. Zij die die vis bereiden moeten jaarlijks een examen afleggen en als ze daarvoor niet slagen mogen ze die vis nooit meer bereiden.
 • Tenpura (gefrituurde vanalles) eten zal nooit meer hetzelfde smaken na Ichi the killer...
 • Ook het grootste boekenfestijn van Fukuoka meegemaakt. 4 verdiepingen volgestouwd met boeken en dat waren geen kleine verdiepingen. Nog nooit zoveel japanse woordenboeken naast elkaar gezien.
 • Nog iets wat mij opvalt is dat ik mij hier nog niemand heb zien haasten. De mensen werken hier misschien wel van 8 uur 's morgens tot 23 uur 's avonds maar ze doen dat niet door van het ene naar het andere te crossen. Er wordt rustig doorgewerkt lijkt mij.

28 september

 • De taifu blijft on track en de eerste wolkenarmen zouden nu zo ongeveer boven ons moeten zitten. Veel heeft dat momenteel niet te betekenen blijkbaar. 't Is pas over een dag dat we er echt iets van zullen merken waarschijnlijk.
 • Daarstraks naar een onsen geweest (deze). Een onsen is een heetwaterbad. Die waar wij (schoonpapa in spe en ik) naartoe geweest zijn haalt zijn water van 2000 meter diepte. 'k Hoor hier juist dat ze er tien jaar aan geboord hebben.
  Eerst de sauna in en dan wat afspoelen met heet water. Daarna kan je buiten gaan zitten in het water dat rechtstreeks uit de buis komt tussen de grote stenen die rond het bad liggen. Het bad zelf ligt voor een waterval waardoor je niets of weinig hoort van de geluiden uit de stad. De gewoonte is blijkbaar dat je na een keer in het bad geweest te zijn terug naar binnen gaat in een soort voorgeborgte van de sauna. Daar moet je je inwrijven met zout en "wat" zweten. Daarna spoel je alles terug af en ga je de echte sauna in die dit keer veel warmer aanvoelt dan de eerste keer. Daar sterf je een beetje en dan moet je je gaan douchen en schoonspoelen en daarna hub terug het bad in. Als je daarna, na een 10-tal minuten geweekt en gezweet te hebben er terug uitkomt en rustig gaat zitten kijken naar de waterval die van 6 meter hoog over de rotsen komt gekabbeld en geklaterd kun je wel begrijpen wat een of andere stokoude japanner ooit zei:

  Als ik rustig ben kijk ik naar de berg
  Als ik het druk heb kijkt de berg naar mij
  Beiden zijn hetzelfde

 • Volgens de laatste voorspellingen (zie hier en hier voor de laatste gegevens) komt de taifoon morgenmiddag aan land in het zuiden van Kyushu met wind tot 100 km/h en windstoten tot 130 km/h. Wij zitten in het noorden van Kyushu, zo'n 80-100 km van het zuiden.
 • 't Is hier heet vanavond. Rond de 30 graden om elf uur en net geregend. Nog niet veel van wind te merken. Daarnet naar 31 grams gaan zien. Een absolute aanrader!

29 september

 • Gisterenavond stevig sake gedronken maar toch dorstig en vroeg wakker geworden. Gelukkig giet het buiten bakken water. U raadt het al: taifoon-time. Voor het eerst in een week is hier enige wind van betekenis. De televisie hier lijkt constant beelden uit te zenden vanover het ganse land van de taifoon. Al een uur niets dan live beelden en die zijn nogal spectaculair. Er wordt neerslag a rato van 50-60 mm per uur voorspeld voor de komende uren. Op bepaalde plaatsen staan de straten dan ook gans blank. De meeste grote scholen zijn dicht en de binnenlandse vluchten zijn geschrapt.
 • Bon, voor ons is het gelijk toch maar een fluttaifoon geworden. Buiten wat stevige windvlagen en een hoop regen is er hier niet veel van te merken geweest. Hij trekt nu rustig verder de rest van Japan over en straks zal de zon hier weer schijnen waarschijnlijk. Buiten wat stoffelijke schade heeft hij momenteel niet veel schade aangericht.
 • Zei ik een hoop regen? Ik bedoelde massa's regen. Op bepaalde plaatsen staan ganse straten midden in japanse steden tot 50cm onder water. Een aantal stevige rivieren heeft het moment goed bevonden om op ontdekkingstocht doorheen het omringende land te trekken. Een aantal mensen is ge-evacueerd.
 • Overigens, het gepalaver over DHL in Belgie lijkt op deze afstand wel een goedkope grap.
 • Daarstraks naar een klassiek concert geweest. Grote verbazing in de concertzaal: geen genummerde plaatsen. En dat in een concertzaal waar 1250 man binnenkan! Het concert zelf was zeer goed! Eindelijk nog eens een muzikant die muziek op de eerste plaats stelt. Soms een beetje ernaast. Maar dit was de eerste keer dat ik een violist live hoor die de Franck sonate snapt. En dat voor een japanner. Zijn westerse collega's mogen er zich graag aan spiegelen wat mij betreft! Over enkele dagen speelt hij weer en dan het tripelconcert van Beethoven en de dag erna een kwartet van Dvorak. Ga ik zeker naartoe.

30 september

 • De taifoon heeft hier toch nog het een en het ander uitgevreten. Verschillende mensen zijn vermisd of dood na verschillende aardverschuivingen door de gigantische hoeveelheden regen die de taifoon heeft veroorzaakt. Hier is het ondertussen wel beestig mooi en zonnig weer. Dat zal weer zweten worden.
 • Gelukkig een beetje wind vandaag. Niet veel uitgespookt behalve wat shoppen. En dus heb ik tijd om eens uit te wijden over de japanse manier van rondleiden. Er word je dus nooit lang van voordien gezegd wat er in het verschiet ligt op welke dag. In het beste geval weet je het de avond van voordien, maar meestal is het vijf minuten voor je vertrekt. Het leuke is natuurlijk dat het leven hier vol verrassingen zit.

1 oktober

 • Vandaag de streek waar Ami haar vader geboren is gaan bezoeken. Da's een beetje verder naar het westen (en dus ook naar het zuiden want anders zit je in de zee). Je begint met door prachtige bergen te rijden en uiteindelijk beland je in een baai waar Napels letterlijk het fluiten naar heeft. In een woord: prachtig! Azuurblauwe zee, prachtige stranden, massa's prachtige eilanden in de zee en vlak naast de zee hoge bergen. Helaas kon ik niet in het water springen omdat er dit jaargetijde nogal wat stekelige kwallen in het water zitten en naar het schijnt is dat niet zo plezant. Daarna nog wat verder gereden langs die prachtige baai waar je op een gegeven moment een stuk van acht kilometer lang en iets van een kilometer breed niet anders dan heel oude pijnbomen hebt staan. Zeer speciaal. Daar hebben we dan maar weer eens de misbruikende tourist uitgehangen en de meeste eetkraampjes uitgeprobeerd. In de lokale supermarkt, waar ze bijna alleen maar visproducten hebben, heb ik dan ook ontdekt waar de walvissen naartoe gaan die Japan voor wetenschappelijke doeleinden vangt. Ik moet er waarschijnlijk geen tekeningetje bij maken.
 • Dan verder de prachtige bergen in. Daar hebben ze blijkbaar een vast systeem voor het plaatsen van tempels. Beneden staat een torii waarachter dan een trap is helemaal naar boven op de berg. Als je de moeite neemt om de klim te wagen en je tussen de (beestig grote) spinnenwebben (annex exotische spinnen) te wurmen kom je dan meestal aan een prachtig verlaten tempeltje.
 • Vervolgens nog wat verder in de bergen gereden tot aan een adembenemende waterval die vervolgens onstuimig als bergrivier langs de rotsen stroomt met een heerlijk wandelpad naast. Als de foto's gelukt zijn komen ze hier wel eens te staan als ik terug thuis ben. Het wandelpad kronkelt op en neer langs de bergwand met af en toe nog kleine bergriviertjes die er los over of langs stromen en begroeing over. Prachtig ook al weer.
 • Daarna enigte kilometers verder naar nog maar eens een tempel geweest die helemaal bovenop een grote berg ligt en vanwaar je een nog maar eens spectaculair zicht over de baai hebt. Helaas waren de foto's dan allang opgetrokken dus geen foto daarvan.
 • De dag geeindigd in een heerlijke onsen ook heerlijk neergevleid op een bergtop waar je gezellig kunt eten (met nog maar eens dito uitzicht op de bergen) en vervolgens met het getsjirp van de cicaden op de achtergrond buiten naar de sterren kunt liggen kijken gedrenkt in heerlijk heet water. Netjes!

2 oktober

 • Niet veel zinnigs te vertellen. Een beetje naar stad geweest, wat geshopt en dan wat gegeten en wat vrienden bezocht.

3 oktober

 • Vandaag een kunstmatig aangelegd eilandje bezocht waar een gans park ingericht was met vreemde dieren en een heus fietspad (jaja, 5 km lang zelfs). Een kangourou gezien met een kindje. Zeer koddig. Gezellig gefietst en een prachtig uitzicht op de baai van ... Fukuoka en Korea wat je van daar kunt zien liggen. Nu absoluut uitgeput en dus seffens weer de onsen in om lekker uit te stomen.

4 oktober

 • De dag begonnen met een bijzonder lekker italiaans restaurantje te bezoeken. Niet te geloven dat je dat hier voor die prijs kunt krijgen (ergens 10 euro voor voorgerecht, hoofdgerecht + koffie en een lekker (bijzonder lekker) glas wijn).
 • Vervolgens een paar uur rondgevendeld in de stad. Voor de eerste keer alleen deze keer. Niet te geloven dat er hier zoveel winkels zijn. Mensen met een koopverslaving moeten hier echt wel binnen de kortste keren serieus aan de grond zitten. Weer een paar uur bij de japanse woordenboeken versleten. Ik word echt gek van die boeken vol gekke en interessante tekentjes. 'k Moet dringend meer japans leren en daar ben ik ook zoveel als mogelijk mee bezig.
 • 's Avonds naar een concert geweest. Over het eerste deel (amerikaanse klarinetist en pianist die elk een concerto spelen) zal ik niet veel zeggen, buiten dat het (japans) orkest zeer goed speeld. Het tweede deel was dan weer zeer goed met het dubbelconcerto door een russisch cubaanse violiste en canadeese cellist. Een ware verademing na het eerste deel van het concert.
 • Vervolgens een klein restaurantje bezocht in een smal straatje recht tegenover het concertgebouw. Zeer gezellig. Daarna eindelijk de ramen-kraampjes naast de rivier gaan uitproberen. Twee na mekaar en alle twee door ons beiden goed bevonden. Zeker na de drie glazen sake die successievelijk genuttigd werden.

5 oktober

 • Vandaag nog eens naar de heerlijke baai ten westen van Fukuoka getrokken. Dit keer was het eerder stormachtig weer en gaf het geheel een heel andere aanblik. [foto's] Minstens even heerlijk. Daarna naar het uiterste schiereiland getrokken dat die baai begrensd alwaar het nog heviger waaide en in speciale kraampjes geroosterde inktvis en monster karakollen ('k zou niet weten hoe ik de beesten anders moest betitelen) gegeten. [foto's] Fijn fijn.

6 oktober

 • Nog een beetje alleen kunnen rondwandelen in fukuoka. De gelegenheid genomen om eens wat achterstraatjes te doen en gezien dat ze ook daar het ene restaurant tegen het andere plakken. Hier is dat echt te zot. De restaurants zijn gemiddeld 4-6 meter breed. Als je niet echt oplet loop je er zo 5 voorbij zonder dat je ze opmerkt en wat nog is, je kunt van buiten niet op het eerste zicht zien of het een klasse restaurant is of een minder ding.
 • Daarna gezellig koreaans gaan eten. Het is een soort gourmet maar dan met het gasvuur ingebouwd in de tafel en een hoop andere koreaanse culinaire geneugten erbij. Lekker!
 • In de namiddag de dierentuin van Fukuoka bezocht waar ze blijkbaar een heuse selectie aan exotische dieren hebben rondlopen (gaande van tijgers, olifanten en pelikanen tot tropische vogels en dies meer).
 • 's Avonds een beetje uitgerust van al dat wandelen gelegen op een futon. Rust in elk geval lekker.

7 oktober

 • Een heerlijke ochtendwandeling gemaakt naar een voetgangerstorentje op een bergje hier vlakbij met een prachtig uitzicht over de ontwakende stad. Ook nog wat foto's getrokken van een japans kerkhof wat er enigszins anders uitziet dan hier. [foto's]
 • Daarna heerlijk in de onsen gaan uitweken. Nog iets wat opvalt. Als japanners drinken worden ze heel snel rood. Westerse mensen doorgaans iets minder. Omgekeerd, als ik naar de onsen ga kom ik rood buiten. Alle japanners die ik hier gezien heb totnogtoe niet.
 • Er is nog een taifoon onderweg. Die zal waarschijnlijk weer hopen water doen neerkomen. Dit keer gaat hij voor Osaka maar net zoals vorige keer hoeft dat niet te betekenen dat de regio's die niet direct op zijn pad liggen er ongeschonden uitkomen.

8 oktober

 • Het fluttaifoontje is vannacht uitgegroeid tot een beer. Hij gaat gelukkig in de omgeving van kyoto aan land maar voorspeld met wind tot 180 per uur en rukwinden tot 230. Da's geen kattepis. Als hij per ongeluk van richting wil veranderen gaat het hier stevig stormen.
 • De taifoon lijkt zuidwaartser te trekken dus wij krijgen waarschijnlijk niet zoveel van het ding op ons nek.
 • Vanavond familierestaurant voor sushi gebezigd. De sushi passeert over gans het restaurant over een minitransportbandje en als je zin hebt in wat passeert neem je het er gewoon van. Massa's soorten sushi gegeten.

9 oktober

 • De taifoon zal niet onze richting uitkomen maar zij die in kyoto en tokyo zitten doen er best aan hun ramen goed te sluiten en ergens hoog en droog te gaan zitten. Het wordt waarschijnlijk de zwaarste taifoon in tien jaar die de Kanto regio treft.
 • De taifoon is goed bezig. Grote rivieren die overstromen. Andermaal ganse straten onder water. Veel aardverschuivingen. De grote problemen lijken andermaal hoofdzakelijk van massa's water te komen. Wat ons betreft zit er alleen maar een beetje regen in.
 • Taifoon heeft weer enigte mensen de andere wereld in geholpen. Voorlopig 2 doden en 5 vermist. Dat zullen wel 7 doden worden. Een vriendin van Ami is 400 km los door de taifoon gereden om hier in het zuiden te geraken vanavond (alle vliegverkeer lag lam vandaag in japan). Benieuwd om morgen haar verhaal te horen. Morgen naar de Aso! Feestje!
 • Het grootste deel van de avond opgevuld met een feestje van de leerkrachten van het schooltje dat Ami's ouders openhouden.[foto's]

10 oktober

 • De vulkaan Aso bezocht vandaag. Vulkaan is eigenlijk een verkeerd woord. De Aso is een caldera van 25 km op 18 km met een omtrek van 128 km. Gans dat stuk is er 50.000 jaar geleden afgevlogen bij een nogal catastrofale uitbarsting. Daarna zijn in het midden van die caldera een aantal nieuwe vulkanen ontstaan de ene al dichter tegen de andere. Het geheel zorgt voor een onwaarschijnlijk zicht.
 • Helaas, het regent. Als we op de vulkaan aankomen zien we niets dan regen en wolken/mist. Dan maar naar het vulkaanmuseum getrokken en daar wat mooie filmpjes gezien. Helaas het meeste uitsluitend in het japans.
 • Vervolgens tot aan de voet van de Naka-Dake (de meest actieve van de huidige nog werkende vulkanen in Aso) getrokken in de hoop daar tot aan de kraterrand te kunnen gaan. Maar wegens een slechte windrichting was de top gesloten. Wat wel is, gezien de ordelijkheid van de meeste japanners, kun je eigenlijk gewoon over het kabeltje stappen dat de weg naar boven afsluit maar naar het schijnt is zoiets doorgaans niet zo'n goed idee.
 • Dan maar triestig afgedropen. Op het moment dat we wilden wegrijden begon evenwel plots de zon door te breken en prijs de heer, daar lag de Naka-Dake en zijn omringende kegels in al zijn heerlijkheid te pronken in de avondzon. Het ding was voorwaar nog vrij stevig aan het stomen ook. Door de doorgebroken zon hadden we ook direct een prachtig uitzicht op de caldera en de caldera rand rond Aso die zo'n 10km verderop ligt. Snel 50 foto's geschoten en dan hongerig een van de vele onsens in de Aso ingedoken.

11 oktober

 • Vandaag doorheen de bergen naar Kitakyushu gereden en daar Hiraodai bezocht. Da's een befaamd karstgesteente alhier. Zeer mooi gelegen in de bergen. Daar hebben we een grot bezocht volledig uitgesleten door een ondergrondse stroom. Het speciale eraan was dat je, voor je binnen mocht gaan, je schoenen af en speciale sloefkes aan moest doen. Eenmaal een beetje binnen geweest zijnde werd snel duidelijk waarom: op bepaalde plaatsen stond je tot bijna aan je knieen in het ijskoude bergwater. Zeer speciaal, zeer smallekes (op bepaalde plaatsen moest je je nogal laag bukken om door te kunnen) en dus niets voor claustrofobielijders. Gelukkig lijden wij daar niet onder en dus gezellig een kilometer of wat door het ijskoude water geploeterd. Te gek. [foto's]
 • Wat mij vandaag nog maar eens te meer is opgevallen: iets als een nachtvluchten dossier zoals in belgie is hier ondenkbaar. Er wordt hier namelijk na 10 uur 's avonds niet meer gevlogen. Amen en uit.

12 oktober

 • Niet veel zinnigs gedaan. Beetje in een japans ziekenhuis rondgesukkeld (vriendin van Ami moest op onderzoek) en vervolgens wat rondgelummeld rond Hakata (het oude stadsgedeelte van Fukuoka, ondertussen nogal vernieuwd) en mij een kanji woordenboekje gekocht.

13 oktober

 • Er is zich momenteel een monster van een taifoon aan het ontwikkelen net ten zuiden van Okinawa. Normaal is die niet hier tegen het moment dat wij vertrekken maar je weet maar nooit.
 • Volgens wat ik juist op televisie gezien heb komt het beestje recht op ons af. Keep fingers crossed.
 • Naar het concert geweest (tripelconcerto van Beethoven) met de violist die ik enige weken geleden zeer goed vond. Wel, ik vond hem nog steeds zeer goed. Cellist was ook zeer goed en het orkest andermaal ook. Kudos!
 • Volgens de allerlaatste informatie zou de taifoon net iets te laat zijn om onze vluchten te kunnen verstoren, maar dat valt dus allemaal nog te bezien.

14 oktober

 • Volgens het laatste taifoon nieuws zal de taifoon zowel te laat als te ver naar het westen komen om ons te kunnen hinderen.
 • En volgens het allerlaatste nieuws gaat hij Taiwan in en zullen we er uberhaupt geen last van hebben.

15 oktober

 • Luie dag, geeindigd in een onsen!

16 oktober

 • Nog maar luie dag met een mooie wandeling in het nog steeds zeer zomerse weer hier 's morgens in de bosjes in de buurt van het huis op de heuveltjes van Fukuoka. 's Middags eventjes naar de kust geweest om aldaar de zee (die blijkbaar overal mooi is) in zijn volle wilde schoonheid (er stond nogal wat wind) te bewonderen.

17 oktober

18 oktober

  Wij vertrekken met vlucht JL3052 naar tokyo vanuit Fukuoka om 7h15 (0h15 in belgie). We landen normaal om 8h55 op Tokyo Narita Airport. Vluchtinformatie is te vinden hier. Je moet gewoon het vluchtnummer intikken. We nemen vervolgens om 12h45 (5h45) vluht JL411 naar Amsterdam en zouden daar normaal om 17h45 moeten landen. Daarna rijden we busgewijs naar Brussel. Vluchtinformatie is andermaal te vinden op deze site en ook op de site van Schiphol. JL staat voor JAL (Japanese Airlines).

19 oktober

 • Voorspoedig toegekomen en uitgeslapen. Onderweg nog een prachtig zicht op de Fuji gehad bij het vertrek op narita. De foto's volgen later.

Foto in het centrum van Fukuoka naast tante en mama.