next up previous contents
Volgende: Het klankbord Omhoog: De scale Vorige: Patenten   Inhoudsopgave

De snaren zelf

De snaren zelf zijn enigszins waaiervormig aangebracht in de piano. Dit betekent dat de afstand van snaar tot snaar kleiner is aan de voorkant dan aan de achterkant bij de brug. Dit zorgt ervoor dat de snaren met een minimum aan interferentie van de andere snaren hun klank aan de brug kunnen overbrengen. Een gevolg hiervan is dat de brug een beetje langer is en dat de klankverspreiding over het klankbord optimaal is.

De gewone snaren, en daarmee bedoelen we de onomwonden snaren die van ongeveer 1/3 tot het rechtereind van de piano gebruikt worden, zijn gemaakt van ijzer. Omdat per lagere octaaf de snaar in principe zou moeten verdubbelen in lengte moet men een ander type snaren gebruiken in de lagere regionen. Men kan de toon van een snaar nog op twee andere manieren beïnvloeden naast het aanpassen van de lengte en van de spanning op de snaar:

Voor de snaren in de lagere regionen gebruikt men een koperen omwinding2.2. De snaren worden omwikkeld omdat een snaar van dezelfde diameter uit één stuk te veel aan elasticiteit verliest en niet meer harmonisch kan trillen.


next up previous contents
Volgende: Het klankbord Omhoog: De scale Vorige: Patenten   Inhoudsopgave
Reinaert Albrecht 2002-05-19